Natuurpark Montes de Málaga

Montes de Malaga - sfeerbeeld 4

Parque Natural ‘Montes de Málaga’

Het natuurpark Montes de Málaga is gekenmerkt door de karakteristieke bossen van Aleppo-dennen.

Deze dienen als bescherming voor de bodem. Zonder hen zou regen grote delen wegspoelen en overstromingen veroorzaken.

Dit is precies wat er keer op keer gebeurde van de 15e eeuw tot minder dan een eeuw geleden.

Voornamelijk het gevolg van het kappen van oud bos om plaats te maken voor de teelt van wijnstokken, olijven en amandelen.

Het park is gemakkelijk bereikbaar en ligt dicht bij de kust- en bergsteden en dorpen eromheen.

Het wordt beschouwd als de groene long van de streek La Axarquía.

Het is perfect om te wandelen, hiken, fietsen en je kan er zelfs met de motor door rijden.Montes de Malaga - Sfeerbeeld 3

Op regenachtige tijden van het jaar zijn er bijvoorbeeld prachtige watervallen zoals Picapedreros te zien.

Wandelroutes leiden je langs verkoelende beken en rivierbossen, om de overblijfselen van teelten en constructies te ontdekken die het wijnproducerende verleden van de regio vertellen.

De teelt van de wijnstok was verantwoordelijk voor zoete, halfzoete en droge wijnen. Jammer genoeg zijn deze wijngaarden geleidelijk verdwenen als gevolg van opeenvolgende ziekten.

Sommige van deze traditionele gebouwen kan je echter nog steeds terugvinden in het park en bezoeken. Sommigen zijn zelfs nog in bedrijf.

Ze bestaan uit het huis, de pers waar de druiven werden platgetrapt, olijfoliepersen en broodovens, allemaal op dezelfde locatie.

Torrijos Press is een voorbeeld van dit soort ‘bedrijven’ en is nu de thuisbasis van het gelijknamige Eco-museum, waar u meer informatie kunt vinden over deze activiteiten.

Montes de Malaga - sfeerbeeld 1Keuze uit talrijke wandelroutes

Tijdens het wandelen of fietsen doorheen het park, laten de routes u de lokale vegetatie zien, voornamelijk bestaande uit opnieuw aangeplante dennenbossen.

Met een beetje geluk zie je misschien eekhoorns, maar je zult meer oplettend moeten zijn om de heimelijke, goed gecamoufleerde kameleon te zien.

Langs de route is men de pijnbomen aan het vervangen vervangen door steeneiken, Portugese eiken en kurkbomen.

Dit natuurpark is ook aantrekkelijk vanwege het prachtige uitzicht op de hoofdstad van de Costa del Sol, Malaga en op andere bergketens in de provincie.

Een goede plek om van deze uitzichten te genieten is het Cochino Viewpoint. Met behulp van een verrekijker kun je de elegante vlucht van roofvogels zien, zoals gelaarsde en kortgehakte adelaars.

Aan het einde van je dag kun je de beroemde wijnen proeven die in deze bergen worden geproduceerd in bermbars, of zelfs tijdens de Verdiales-feesten.

Andere aanbevolen bezoeken in verband met het park zijn de dorpen Colmenar en Casabermeja. Hier kan je genieten van mediterrane architectuur en monumenten.

Zeker een bezoekje waard is de unieke begraafplaats van Casabermeja, een historisch-artistiek monument, gebouwd met traditionele architectuur.

Montes de Malaga - Sfeerbeeld 2