Locatie en omgeving

Pueblo BlancoTypische witte dorpen

De directe omgeving van Finca Serrato is zeer verassend en veelzijdig en kenmerkt zich door de typische pueblos blancos of witte dorpen.

Deze zijn vaak van Moorse oorsprong, met pleintjes en hellende straatjes met kleurrijke bloemen en prachtige planten.

Volgens goed Spaans gebruik liggen de bewoners tussen twee en vijf uur ’s middags horizontaal en zijn de dorpen geheel uitgestorven.

Het is heerlijk om dan even door de smalle steegjes te dwalen met als enig gezelschap een paar slapende honden.

Kortom, een sfeervolle omgeving met tolerante en gezellige mensen waarin elke bezoeker zich direct thuis voelt.

In en rond het gebied zijn uitgestrekte natuurparken met een diversiteit aan speciale flora en fauna die nergens anders in Europa zo oorspronkelijk en weelderig voorkomt.

De besneeuwde toppen van de Sierra Nevada,  waar in de wintermaanden volop wordt geskied, zijn vanaf de hele vallei te zien en zijn binnen anderhalf uur te bereiken.

Dat maakt het mogelijk om ‘s morgens op de ski’s te staan en in de namiddag van de zon en een lekker visje en wijntje te genieten op een terrasje aan het strand.


Axarquía - sfeerbeeldLa Axarquía

In het hart van Los Montes de Màlaga vind je de streek La Axarquía. Hier is de bebouwing heel schaars en de fantastische uitzichten variëren van heuvel- tot bergachtig.

Er staan voornamelijk olijf- en amandelbomen, met sporadisch een wijngaard die het landschap doorbreekt. De streek is bekend voor de vele natuurljk bossen, wilde struiken, de talrijke kruiden en de kleurrijke bloemen.


Montes de Malaga - sfeerbeeld 4Parque Natural ´Montes de Málaga´

Aan de rand van het Parque Natural ’Montes de Málaga‘ ligt onze Finca Serrato. 

Vogelspotters kunnen in het park volledig los gaan. Voornamelijk de Spaanse koningsadelaar en de vale gier hebben in dit natuurpark hun broedplaats.

Het park is ook de habitat van de Andalusische kameleon, de civetkat, wilde zwijnen, berggeiten, marters en wezels.

De begroeiing in het park bestaat voornamelijk uit pijnbomen en johannesbroodbomen, aleppo dennen, kurk- en kermeseiken en wilde amandel- en olijfbomen.

Het is een heuvelachtig tot bergachtig gebied van ongeveer 5.000 hectare. Het wordt doorkruist door kleine valleien en waterlopen, snelstromende riviertjes in de winter en kleine watervallen.

In het zuiden van het park zijn prachtige vergezichten over de kust en Málaga. Soms, met helder weer, is zelfs het Atlasgebergte in Marokko te zien.


Colmenar - vergezichtOnze thuishaven: Colmenar

Het dichtstbijzijnde plaatsje, Colmenar, bevindt zich op ongeveer 20 minuten rijden van Finca Serrato (12 km).

Het is een authentiek Spaans boerenstadje dat tot op heden is ontkomen aan het massale toerisme van de kust.

Wél zijn er diverse restaurantjes en terrasjes, banken en winkeltjes waar de dagelijkse inkopen kunnen worden gedaan.

Colmenar is de hoofdplaats van de streek La Axarquía. De Moren noemden dit gebied Ash-Sharquia, land van het Oosten, vanwege de oostelijke ligging ten opzichte van Málaga.

Zij vestigden hier de witte dorpen, bouwden kastelen, vestingwerken en moskeeën, bewerkten de grond en bouwden een infrastructuur om te irrigeren.

De invloed van de Moren in de Axarquía is nog overal terug te vinden in de cultuur, de taal en de typische bebouwing in de 31 gemeenten die de streek telt.


Zeker een bezoek waard

Finca Serrato ligt centraal ten opzichte van een aantal zeer bezienswaardige plaatsen als Sevilla, Ronda, Granada, Antequera, Córdoba en Málaga. Maar ook de kleinere, dichterbij gelegen dorpjes, zoals Velez-Malaga, Competa, Casabermeja, Torrox en Nerja zijn zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Hieronder vind je alvast een lijstje met, wat volgens ons, de mooiste steden en dorpjes zijn om te bezichtigen.

Afstanden:

Casabermeja: 23 km

Malaga: 28 km

Velez-Malaga: 35 km

Antequera: 44 km

Alcaucin: 50 km

Torrox: 73 km

Competa: 77 km

Iznajar: 77 km

Frigiliana: 80 km

Nerja: 80 km

Rute: 90 km

Almunecar: 92 km

Granada: 119 km

Motril: 125 km

Priego de Cordoba: 129 km

Ronda: 129 km

Cordoba: 148 km

Sevilla: 198 km

Klik hier om meer informatie te lezen over deze plaatsen >>