El Torcal de Antequera

El Torcal - Sfeerbeeld 1Het El Torcal natuurreservaat is één van de mooiste, maar vooral indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusië.

De unieke formatie kalksteen geeft het haast een surrealistisch en griezelig gevoel. Dit uitstapje mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in Finca Serrato.

Het grootste deel van het park lag ongeveer 150 miljoen jaar geleden onder de Tethys oceaan. De woelige aardkost was de oorzaak dat de toenmalige zeebodem tot een hoogte van 1300 meter steeg.

Door de eeuwen heen zijn regen en wind de reden dat er verschillende spectaculaire kalksteenformaties ontstonden doorheen heel Europa.

Over het El Torcal Natuurreservaat

Het El Torcal Natuurreservaat ligt op een kleine 50 kilometer van Finca Serrato en de weg er naar toe is al een wonderbaarlijke beleving op zich.

Het dichtstbijzijnde gelegen dorpje is Villanueva de la Concepción en is gelegen op het grondgebied van Antequera.

Het gebied werd een nationaal natuurgebied in 1929 en vervolgens werd El Torcal in oktober 1978 uitgeroepen tot nationaal park.

In 1989 nam de Junta de Andalucia het beheer van het natuurgebied in handen en werd het geclassificeerd als een Nationaal Natuurreservaat.

Het reservaat staat bekend om de meest opvallende karstformaties in Europa.

El Torcal heeft haar unieke uitstraling te danken aan de gelijktijdige werking van verschillende factoren, met als belangrijkste factor de aard van de kalksteen zelf.

De steensoort waaruit El Torcal is opgebouwd behoort tot een reeks van sedimentair gesteente dat stamt uit het Mesozoïcum tijdperk en bestaat voornamelijk uit carbonaat.

Omdat het hoger gelegen gebergte Sierra de Torcal heel veel regenval opvangt, vormt de regio een perfect reservoir van ondergrondse rivieren.

De bron van een van de belangrijkste rivieren van Antequera, de Rio La Villa, ligt net aan de voet van de Sierra de la Torcal.

Menselijke beïnvloeding op El TorcalEl Torcal - sfeerbeeld 2

Sinds 5500 v. Chr. wonen mensen in het natuurgebied. De eerste bewijzen zijn te vinden in en rond de Cueva del Toro.

Hier zijn verschillende grotschilderingen en menselijke resten die gevonden. Alles wijst op een permanente nederzetting in de Kopertijd.

Dit was de periode waarin metaal voor het eerst verscheen. Dit bijzondere deel van het megalithische tijdperk is van specifiek belang voor Antequera, dat samenviel met de bouw van de Dolmen.

Natuurlijk hebben ook de Romeinen hun sporen achtergelaten door de bouw van wegen die naar de bergketen leiden.

Resten daarvan zijn tegenwoordig nog steeds zichtbaar rond de Boca del Asno en de Puerto de las Escanuelas.

De Boca del Asno speelde trouwens een bijzonder belangrijke rol in de latere geschiedenis tijdens de gevechten tussen de Moren en de Christenen.

El Torcal - Sfeerbeeld 7Pracht en praal van de natuur

Onder de karstformaties zijn weelderige, bijna tropische valleien vol vegetatie en leven.

Een wandeling maken is hier een memorabele ervaring. Kinderen hebben hier absoluut de tijd van hun leven.

Iedere pad of weg die je inslaat is een ware ontdekkingstocht. Je krijgt er maar niet genoeg van.

El Torcal is een waar bloemenparadijs. Het voorjaar is het perfecte tijdstip voor een bezoekje aan het Torcal natuurreservaat.

De orchideeën zijn wonderbaarlijk met hun meer dan 30 geïdentificeerde soorten.

Je krijgt de illusie van een verticale tuin van de wilde rozenstruiken en diverse soorten bramenstruiken die op de rotswanden groeien.

Ook voor vogelspotters is dit reservaat een goudmijn. Het is de habitat van verschillende roofvogels zoals vale gieren en steenarenden.

El Torcal is ook de ideale leefomgeving voor vele reptielen. Twee daarvan zijn vaak te spotten in het natuurpark: de hagedisslang en de parelhagadis.

De meest zichtbare diersoort in het park is met voorsprong de steenbok, met name de Iberische berggeit.

Vertrek vanaf het bezoekerscentrumEl Torcal - sfeerbeeld 5

De Centro de Recepción of het bezoekerscentrum, is altijd beginpunt van je bezoek aan het park.

Het heeft een restaurant en een tentoonstellingsruimte waar fossielen te bezichtigen zijn en waar presentaties worden gegeven over het reservaat.

Uiteraard is er ook een kleine winkeltje waar kaarten, boeken en souvernirs worden verkocht.

Neem steeds een kaart mee als je zelfstandig de omgeving wil verkennen.

Hoewel de uitgestippelde routes goed aangegeven zijn is het toch handig om een kaart op zak te hebben.

Veel van de karstformaties zijn genoemd naar hun uitstraling, zoals de ridder, de duim, de kameel, de sfinx, het kasteel etc. De schroef, El Tornillo, is zelfs een beschermd natuurmonument.

Maak er dus een soort van spelletje van om met je kinderen de verschillende karstformaties te ontdekken aan de hand van die benamingen. Plezier verzekerd.

El Torcal - sfeerbeeld 6Wandelroutes

Er zijn drie wandelroutes doorheen het Natuurreservaat onderverdeeld in kleuren: een groene, gele en rode route.

De rode route (4.5 km) heeft een beperkte toegang en kan alleen worden bezocht onder leiding van een gids. Dit is ter bescherming van de flora en fauna.

Informatie over gidsen kan je vinden in het bezoekerscentrum.

De groene en gele routes zijn toegankelijk voor iedereen en kunnen zonder gids worden bezocht.

De groene route is de gemakkelijkste route, hij is 1.5 km lang en duurt ongeveer 30 minuten.

De gele route komt overeen met de groene route maar leidt je ook langs enkele spectaculaire delen van het park zoals rotsachtige labyrinten gevuld met vegetatie.

Deze route is 3 km lang. Beide routes beginnen en eindigen bij het bezoekerscentrum.

Alle routes komen langs het uitkijkpunt ‘Mirador Las Ventanillas’. Dit is een plek waar je een prachtig uitzicht hebt over het omringende platteland.

Volg zeker ook één van de kleine paadjes langs de Mirador Las Ventanillas. Je komt uit bij een gebied bekend staat als de ‘Ammonieten’, waar je enkele fantastische fossielen te zien krijgt.

Meer informatie vind je op hun website http://www.torcaldeantequera.com/