Casabermeja

Geschiedenis

Casabermeja was sinds de oudheid een nederzetting. Het rotsensemble van Peñas de Cabrera en het Eneolithicum van Monte Calvario bevestigen, naast andere overblijfselen, de aanwezigheid van de prehistorische mens in deze streek.

Vervolgens bezetten de Romeinen de gemeente. Van die tijd zijn de ruïnes van de Cotonilla, de alfar van de Cerro Alcalde en de ruïnes van de bron van de Parras, perfect bewaarde overblijfselen.

De oorsprong van de naam Casabermeja komt waarschijnlijk van de Arabische uitdrukking Qsar Bemeja, wat “Bermejo-kasteel” betekent.

De populaire traditie schrijft de naam van de stad echter toe aan een zin van Isabel la Católica. De koningin, die de stad zag, zou hebben uitgeroepen: “Castillo Bermejo”, wat ook Bermejo-Kasteel betekent.

Tot op vandaag zijn de huidige bewoners het niet altijd eens met wat nu de ware oorsprong van de benaming is.

De invloed van de moslims in deze streek zijn te zien aan de overblijfselen van een oude muur en de Zambra-toren, die gebouwd werd in de 13e eeuw.

De huidige bevolking werd echter gesticht door de katholieke vorsten. Zo staat er in twee documenten ondertekend door Juana la Loca in 1529 en Carlos I in 1550.

De passage van de snelweg A-45 naast Casabermeja leidde tot de uitbreiding van de stad, met de bouw van een groot aantal huizen.

Ondanks deze ontwikkeling behoudt de stad zijn oorspronkelijke karakter, vooral in het primitieve stedelijke gebied.

De typische witgekalkte huizen kijken uit op de smalle straatjes en in bepaalde gevels, staan er in de nissen nog steeds afbeeldingen van heiligen en maagden voor hun verering.

De gemeente Casabermeja strekt zich uit van de Montes de Málaga tot het zuiden van de bergketens Torcal en Las Cabras. Het is de belangrijkste toegangspoort tot de regio Antequera vanuit Malaga en een ideale plek voor wandel- en buitenactiviteiten.

Deze stad heeft drie enclaves die van cultureel belang zijn verklaard. Zijn begraafplaats, die door de geschiedenis heen nieuwsgierige mythen heeft geïnspireerd, is er een van. Vanwege zijn enorme uniekheid, is het één van de bezienswaardigheden in Casabermeja.

Wat moet je zeker gezien hebben.

Het meest opvallende monument van Casabermeja is de parochiekerk van Nuestra Señora del Socorro.

Opgericht in de 16e eeuw, hoewel later gerenoveerd, bestaat het uit drie beuken gescheiden door halfronde bogen.

Van buiten opvalt zijn toren van vijf lichamen. De tempel, verklaard van cultureel belang, bewaart waardevolle en oude stukken goudsmeden.

Maar als Casabermeja ergens om bekend staat, is het voor de gemeentelijke begraafplaats van San Sebastián.

De originaliteit van zijn pantheons, grafheuvels en pinakels leidde ertoe dat het in 1980 tot Nationaal Monument werd verklaard.

De witgekalkte nissen bestaan ​​uit drie delen: de onderste voor de overledene, de centrale voor de grafsteen en de bovenste als decoratieve voorkant.

Onder de archeologische overblijfselen in de gemeente Casabermeja, valt het picturale ensemble van Peñas de Cabrera op.

Deze prehistorische site, een voorbeeld van rotskunst, staat vermeld als een hoogtepunt van cultureel belang.

Overerving van het Arabische verleden van Casabermeja is de Zambra-toren. Gelegen op vier kilometer van het stadscentrum, werd het gebouwd in de 13e eeuw om het land te bewaken.

Ook een bezoek waard is het Keramiekmuseum-atelier, ontworpen als een tentoonstellings- en studieruimte.