Antequera

Plan je een reis naar de provincie Malaga, dan moet het stadje Antequera absoluut op het lijstje van te bezichtigen steden staan.

Antequera is al sinds 2500 voor Christus hét kruispunt voor reizigers vanuit Sevilla, Granada, Malaga en Cordoba.

Met haar grote hoeveelheid aan monumenten is ze haast onmogelijk te bezoeken zonder een culturele gids.

Het biedt haar bezoekers meer dan 30 kerken voorzien van prachtige interieurs, een overvloed van Romeinse, Moorse en Spaanse kunst en enkele van Europa‘s oudste hunebedden.

Spectaculair panoramisch uitzicht

Je kan het bezoek aan Antequera beginnen op de Mirador Niña de Antequera, een 400 meter lang uitkijkpunt in het uiterste zuiden van de stad.

Hier kun je genieten van prachtige uitzichten over de Torcal de Antequera.

Na deze overweldigde start, ga je terug naar Calle Villa de Enmedio voor een bezoek aan het majestueuze Colegiata de Santa María la Mayor, in het Plaza de los Escribanos.

Deze 16e-eeuwse kerk vermengd de laat Gotische en de vroege Renaissance bouwstijl met facetten van de Mudéjar, waarbij het plafond extra opvalt dankzij haar fraaie patronen.

Tegenwoordig worden hier diverse concerten en beurzen georganiseerd.

Voor de ingang van de kerk vind je de spectaculaire Romeinse baden, die dateren uit de 3e eeuw na Christus.

Je treft er een plaat die je uitleg verschaft over de lay-out van deze oude baden.

Ben je klaar met je bezichtiging van deze eerste Renaissance kerk in Spanje, wandel dan in noordelijke richting totdat je uitkomt bij de Arco de los Gigantes .

Deze indrukwekkende 7 meter hoge boog werd gebouwd door de architect Francisco de Azurriola, ter vervanging van de oude Islamitische Estapa Gate, de toegangspoort tot de stad in het noorden van Antequera.

Deze boog was ooit versierd met een prachtig beeld van Hercules.

De resten kunnen nog steeds bewonderd worden, samen met de Romeinse inscripties die terug zijn te vinden op de stenen die werden overgebracht uit Romeinse dorpen in de omliggende omgeving.

Ook zie je hier het embleem van het stadje, dat bestaat uit een Madonna-lelie, een kasteel en een leeuw.

De indrukwekkende Alcazaba van Antequera

Treed binnen via deze statige toegangsboog en je vindt jezelf terug in het indrukwekkende Alcazaba, dat in totaal 62.000 m² bestrijkt.

Antequera‘s Moorse fort werd ten tijden van het Moorse Koninkrijk in 1300, gebouwd op de resten van een Romeinse nederzetting ter verdedigen tegen mogelijke Christelijke invasies.

Klim omhoog naar de hoofdtoren van de Alcazaba, de Torre del Homenaje en verken de klokkentoren die in 1582 werd gebouwd ter regulering van de bewatering van de weilanden.

Daar aangekomen kun je tevens genieten van een spectaculair uitzicht over het noordoosten van de stad en de indrukwekkende Peña de los Enamorados.

Deze 872 meter hoge rotsformatie behoort, samen met de Torcal de Antequera en de Dólmenes, toe tot het extreem rijke natuurlijke erfgoed van Antequera.

Een ticket voor de Alcazaba kost 6€ en dit is inclusief een bezoek aan het Real Colegiata, het gebruik van een audiogids, een beschrijvende uitleg en een historische show.

Kinderen tot en met 6 jaar hebben gratis entree. Voor kinderen tussen 7 en 16 jaar geldt een entreeprijs van 3 euro.

Alcazaba openingstijden:

  • 16 september tot 31 maart – maandag tot en met zondag, van 10.30 uur tot 17:30 uur.
  • 1 april tot 15 september – maandag tot zaterdag van 10:00 uur tot 19:00 uur; Zondag, van 10.30 uur tot 15:00 uur.
  • Gesloten: 25 december, 1 en 6 januari

De Dolmen van Antequera

Het archeologische ensemble hunebedden of dolmen van Antequera, werelderfgoed van Unesco, bestaat uit de hunebedden van Menga, Viera en El Romeral.

De megalieten vormen de eerste vormen van monumentale architectuur in de Europese Prehistorie.

Ze ontwikkelden zich volgens de momenteel beschikbare gegevens sinds het begin van het V-millennium vóór onze jaartelling, de neolithische periode, ongeveer 6.500 jaar geleden.

Al in 1886 werd de Dolmen de Menga uitgeroepen tot Nationaal Monument en in 1923 de Dolmen de Viera.

De Tholos van El Romeral behoort sinds 1926 tot de National Archaeological Artistic Treasure en werd in 1931 uitgeroepen tot historisch-artistiek monument.

De kerk in Antequera die je niet mag missen

Eenmaal buiten de Alcazaba neem je Calle Rastro richting het oosten totdat je aankomt bij Callejón Piscina. Hier vind je de Onze Lieve Vrouwenkerk van El Carmen, thuisbasis van de Santa Maria la Mayor parochie.

Het interieur van deze 18e-eeuwse kerk is werkelijk indrukwekkend.

Met als hoogtepunt het altaar dat is gesneden uit rood dennenhout en versierd met beelden van engelen, heiligen en pausen.

Om het geheel te verenigen met het traditionele tegelwerk, heeft men de rest van het interieur uitgerust met oogverblindende kleuren.

Musea op je culturele route van Antequera

Wanneer je klaar bent met het bewonderen van El Carmen, vervolg dan je route naar Calle del Carmen en sla rechtsaf naar Cuesta de los Rojas.

Blijf deze straat volgen tot je uitkomt bij de Plaza de las Descalzas, de locatie van het Museo Conventual de las Carmelitas Descalzas (of in goed Nederlands; het museum en klooster van de Carmelitas op blote voeten).

Ga door de houten deur naar binnen en je treft er een kleine balie met daarop allerlei lekkere gebakjes en andere delicatessen.

Deze lekkernijen zijn gemaakt door nonnen en door een trek aan de bel kun je jouw bestelling aan hen doorgeven.

Laat vervolgens het geld achter in het daartoe bestemde laatje en een non zal de lade keren zodat je gebakjes aan de andere kant te voorschijn komen en je kunt beginnen met genieten.

Behalve lekkere zoetigheden vind je in dit 17e – eeuwse klooster ook een museum, waar de hoogtepunten van Antequera‘s cultureel erfgoed worden tentoongesteld.

Onder hen vind je onder andere het niet te missen schilderij van Theresia van Ávila, de stichter van de Carmelitas Descalzas.

Ga bij het verlaten van de kerk verder in westelijke richting langs de Calle Nájera.

Al snel kom je aan de rechterkant het Paleis van Nájera tegen, de thuisbasis voor het Museum van Antequera.

Het meest beroemde werk is hier ongetwijfeld het anderhalve meter hoge standbeeld van Efebo.

Dit bronzen beeld werd in 1950 gevonden op een lokale boerderij en wordt beschouwd als het gaafste Romeinse standbeeld dat ooit in Spanje is gevonden.

Het museum huist verder diverse delen van een Romeinse Villa, juwelen en een collectie van schilderwerken van de schilder Cristóbal.

Plaza de Toros

Vervolg de route in noordelijke richting langs Cuesta Zapateros en je komt uit bij Calle Infante Don Fernando.

Aan het einde van deze straat ontdek je één van de mooiste arena‘s van Andalusië, de Plaza de Toros de Antequera.

De arena van Antequera werd ingehuldigd op 20 augustus 1848.

In 1983 werd besloten over te gaan tot een totale transformatie, zowel intern als extern.

De gevelwerken begonnen in 1984, beginnend met de bouw van een nieuwe hoofdschaduwdeur, volgens het stijlmodel van de Antequeran-klokken uit het laatste derde deel van de 18e eeuw.

De rest van de gevel was in lijn met deze monumentale deur, die de modulatie van baksteen en witte verwarmde doeken combineert.

Aan de arena is ook een gastronomisch restaurant gekoppeld met een vermelding in de gelauwerde Michelin Gids. Zeker de moeite waard dus.

Gastronomische keuken

Gastronomie is een aanvullende attractie van het toeristische aanbod van Antequera.

Een van de bekendste gerechten uit de Antequeraanse keuken is de porra, die voornamelijk wordt gemaakt met brood, olie, knoflook, tomaten en paprika’s.

Andere typische gerechten zijn: ajoblanco en gazpachuelo.

In de keuken komen ook jachtgerechten voor, zoals het konijn en geit, en de recepten van opgelegde vis, een manier om voedsel te bewaren dat dateert uit de Romeinse tijd.

In de sectie desserts valt de bienmesabe op, een snoepje gemaakt met gemalen amandelen, biscuit en engelenhaar.

Je kan deze en andere lekkernijen verkrijgen in snoepwinkeltjes en kloosters (zoals het klooster van Bethlehem of van San Jose).

In dezelfde etablissementen, maar op de vooravond en kerstdata, zijn de mantecados, een ander typisch snoepje van de Antequera-gastronomie, te koop.

Niet te vergeten de pestiños, torrijas en roscos, typisch voor de Heilige Week.