La Axarquía

Axarquía - LandkaartAxarquía is afgeleid van šarqiyyah, een woord van Arabische oorsprong. Het verwijst naar een plaats dat ten oosten van een stad gelegen is en volledig afhankelijk is van die stad.

Natuur en architectuur.Axarquía - Monument

Het landschap is erg ruig door de nabijheid van het Penibética-gebergte aan de kust.

In deze streek zijn de wijngaarden nog steeds belangrijk, hoewel de nieuwe subtropische gewassen en de impact van toerisme economische en stedelijke veranderingen hebben veroorzaakt, vooral in de kuststrook.

In het binnenland vinden we kleine steden die hun populaire architectonische sporen van de aanwezigheid van moslims hebben bewaard. Na vele pogingen is dit gebied pas heroverd aan het einde van de vijftiende eeuw.

Er is een overheersing van heuvelachtige plaatsen, waar de dorpen en kleine steden zich hebben aangepast aan de topografie van het land door middel van trapvormige straten, kronkelende paden en slim bedachte hoekoplossingen.

AxarquíaDe specifieke bogen die de straten oversteken, de handige doorgangen die de bovenste verdiepingen van de huizen verbinden en de onvermijdelijke witte muren, geven de dorpen het specifieke Spaans/Moorse karakter.

Het is absoluut de moeite waard om een ​​van de begraafplaatsen in de regio te bezoeken, zoals Sayalonga. Stop ook zeker eens bij de rozijnen- of gebakdrogers van Cómpeta.

 

AxarcoEen eigen munteenheid

De Axarquía had zijn eigen valuta, de Axarco, maar denk nu niet dat dit in de middeleeuwen was. Nee, ze hadden een eigen munteenheid sinds 1988.

De grootste voorstander van de munt was Antonio Gámez Burgos. Hij was een chemicus, die gepassioneerd is door letters en geschiedenis.

De Axarco was niet de enige munteenheid van de regio. Aan het einde van de vijftiende eeuw was er al een valuta, de Zagal. Beide munten waren exclusief bedoeld voor de regio.

De bedoeling was om samenhang en eenheid te geven aan het gebied, iets dat alle inwoners van de regio gemeen hebben en dat ze dagelijks gebruiken.

Vandaag de dag wordt de valuta uiteraard niet meer gebruikt, tenzij in handen van verzamelaars.

Alhoewel, er zijn in het straatbeeld nog altijd posters te zien waar wordt aangegeven dat het nog steeds wordt geaccepteerd.

Sinds 2007 ligt er zelfs een voorstel op tafel om een “beschermheerschap van de Axarco” te creëren met als functie de valuta opnieuw in te voeren om het grondgebied te promoten.