Doorkruis Axarquia

doorkruis axarquiaFietsarrangement ‘Doorkruis Axarquia’ is de perfecte trip voor wie een groot deel van de prachtige steek Axarquia wil verkennen zonder de last van bagage.

Het eerste deel van de trip logeer je in bed and breakfast ‘El Aguila Libre’ in Alfarnatejo. Deze streek staat ook bekend als de zuidelijke Pyreneeën en heeft een groot netwerk aan verharde en onverharde paden. Wat het een paradijs maakt voor fietsers.

De eigenlijke trektocht start op dag 4. Deze mooie route gaat langs het plaatsje Riogordo en brengt je zo naar de overweldigende natuur van natuurpark Montés de Malaga.

Ook deze omgeving biedt een groot aanbod aan fietsroutes voor elk soort fietser. Van makkelijke, rustige routes tot avontuurlijke, uitdagende parcours.

Het programma.

Dag 1.

finca serratoJe wordt hartelijk ontvangen bij bed and breakfast ‘El Aguila Libre’ waar je de kans krijgt om te bekomen van je reis. Eens je gesetteld bent op je kamer, maak je de fietsen klaar samen met de uitbaters.

 Afhankelijk van het tijdstip van aankomst biedt deze eerste mountainbikedag nog tijd om de eerste -te overleggen- route te rijden. Je zit hier in een redelijk ruig gebied op ongeveer 900 meter hoogte dus er zijn diverse spannende mogelijkheden.


Dag 2.

alto fraileJe rijdt vanaf het plaatsje Alfarnate over een zandpad naar een asfaltafdaling over een bergpas. Belangrijke tip: Neem de haarspeldbochten niet te snel! Om de hoek staan dikwijls schapen, geiten en hun herders op de weg.

Je vervolgt je weg naar Ventas de Zafarrayas over de GR7, een oude spoorlijn, één van de oudste fiets- en wandelroutes van Spanje. Deze route brengt je op verschillende verborgen plekjes middenin de natuur waar nog absolute rust heerst.

Je overnacht opnieuw in ‘El Aguila Libre’.


Dag 3.

doorkruis axarquiaJe vertrekt over een breed zandpad langs landbouwgronden vanuit Alfarnatejo naar het noorden. Daar stijg je naar ongeveer 1.300 meter hoogte op de berg El Chamizo. De weg ernaartoe gaat heerlijk vloeiend en je passeert een kleine waterval.

Vervolgens komt de beklimming. Deze is steil maar met een prettige zandondergrond. De afdaling richting El Aguila Libre is behoorlijk technisch en rotsig, maar een genot na de pittige klim.
Fitte mountainbikers kunnen de ronde verlengen met een beklimming van de Pico Vilo, die een fantastisch uitzicht biedt over de steile rotswanden in de omgeving.


Dag 4.

Finca SerratoHier begin je aan de trektocht richting Finca Serrato. Jouw bagage wordt door ons van ‘El Aguila Libre’ naar ‘Finca Serrato’ gebracht.

Vanuit El Aguila Libre daal je af over een enigszins technisch pad richting een groene vallei om het plaatsje Riogordo te bereiken. Dit is een van de gezellige pueblos blancos waar je gezellig een kopje koffie of een verfrissing kan nemen. Van hieruit klim je over asfalt enkele honderden hoogtemeters om vervolgens in het plaatsje Colmenar uit te komen. Daarna duik je het nationaal park Montes de Málaga in waar je het noordelijke deel aandoet.

B&B Finca Serrato vormt het eindpunt van deze dag waar je hartelijk onthaald wordt met een gratis drankje en hapje.


Dag 5.

comaresJe start de dag met een gezond en vers ontbijt op Finca Serrato zodat je de dag energiek door kan.

De route van vandaag loopt van Finca Serrato over asfalt naar de volgende pueblo blanco; Comares. Deze strategisch gelegen oude Moorse vesting met uitzicht over de Middellandse Zee is een van de typische witte dorpen die de streek zo gekend maakt.

Volg hier de blauwe voetafdrukken naar de plekken met het mooiste uitzicht over de Middellandse zee en de Sierra Nevada. Hierna rijd je over enkele singletracks en zandpaden terug naar Finca Serrato. Met een laatste pittige klim om de dag goed af te sluiten.

Dit is een route van ongeveer 30 kilometer.


Dag 6.

Montes de Malaga - sfeerbeeld 1Naar goede gewoonte begin je de dag met een uitgebreid ontbijt op Finca Serrato.

Vanaf Finca Serrato overbrug je de 270 hoogtemeters naar de hoofdweg (A7000) vanwaar je iets zuidelijker het nationaal park Montes de Málaga induikt. Een breed grindpad (zonder enige bebouwing) brengt je bij een weinig gebruikte singletrack die naar beneden kronkelt.

Na enkele rivieroversteken kom je in het reeds bekende Colmenar uit. De steile straatjes naar de kerk worden beloond met een mooi uitzicht richting de Sierra Nevada. Vanaf hier volg je verschillende zandpaden langs boerderijen en olijfboomgaarden. Je leert de heuvels in de omgeving van Finca Serrato kennen, want wanneer je jouw accommodatie ziet liggen volgen nog enkele pittige klimmetjes voordat je daar aankomt.


Dag 7.

Montes de Malaga - Sfeerbeeld 2Na een lange asfaltafdaling duik je in het zuiden weer het nationaal park Montes de Málaga in. Onderweg zal je zeker en vast ‘collega’ fietsers kruisen aangezien dit een zeer populair fietsgebied is.

De harde ondergrond op de singletracks nodigen uit om hard te rijden, waarna een lange beklimming volgt en je meer oog heeft voor de natuurschoon en rust om je heen.

De 4 kilometer zandpadafdaling naar Finca Serrato is inmiddels bekend en je remmen zullen op de proef gesteld worden.


Dag 8.

De route van dag 8 is gericht op snelheid. Je daalt af over rustige bospaden van Montes de Málaga naar het in het park gelegen Ecomuseo. Je komt langs enkele uitzichtpunten met geweldig uitzicht over Malaga en de rest van het nationaal park die je niet mag missen.

Onderweg passeer je Fuente de la Reina met 1.032 meter het hoogste punt van het park.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je laatste dag rustig te houden voor je terug huiswaarts gaat.


Dag 9.

Afscheid en vertrek op Finca Serrato.


Dit arrangement kan ook in omgekeerde richting worden gepland. Als je dit wenst, gelieve bij dit bij boeking  duidelijk aan te geven.


Prijs van het arrangement.

Je kan dit arrangement boeken bij de keuze van je kamer voor een meerprijs van 90,00€ per persoon (minimum 2 personen).

In tegenstelling tot de wandelarrangementen zijn de fietsarrangementen niet online te boeken met ons automatisch systeem. Dit om alles overzichtelijk te houden en omdat we voor deze arrangementen meer informatie nodig hebben.

Boek je nachten met het systeem en vermeld in het vakje uw bericht het arrangement dat je wilt boeken. Wij contacteren u voor verdere informatie.

Inbegrepen in de prijs.

  • Ontbijt (sowieso inbegrepen in de kamerprijs)
  • Veilige opslagplaats voor de fietsen, overdekt en afgesloten.
  • Welkomstdrankje en hapje.
  • Uitgebreide routebeschrijvingen in eigen taal.
  • Gedetailleerde fietskaarten.

Maaltijden.

maaltijdenHet is altijd mogelijk om een lunchpakket te verkrijgen op Finca Serrato. Dit kan je aankopen voor 8,00 € per persoon.

Ook voor het diner kan je terecht op Finca Serrato. Wij bieden een diner aan tegen een democratische prijs van 15,00€ (exclusief dranken).

Ga je liever uit eten, dan kan je terecht bij Venta De La Nada op 4 km of bij Venta El Pinar op 5 km. In het centrum van Colmenar op 14 km kan je eveneens enkele traditionele restaurantjes vinden.

Alle maaltijden en consumpties, behalve het ontbijt, zijn verkrijgbaar tegen betaling.