2 Februari: het feest van de Virgen de la Candelaria

Het feest van “La Candelaria” wordt elk jaar, vooral in Spaans sprekende landen, gevierd op 2 februari en valt samen met de viering van de presentatie van de Heer en de rituele reiniging van de Maagd Maria. In het midden van de vijfde eeuw stond deze viering bekend als het ‘Lichtfestival’.

Sommigen beweren dat het in het oosten begon met de naam van de ‘Ontmoeting’ en zich vervolgens in de 6e eeuw uitstrekte tot het westen.

Het is niet met zekerheid bekend wanneer de kaarsprocessen met betrekking tot dit festival zijn begonnen, maar al in de 10e eeuw gingen ze hand in hand met de plechtigheid.

De aanroep van de Maagd van de Candelaria of Onze-Lieve-Vrouw van de Candelaria vond zijn oorsprong in Tenerife (Spanje). Volgens de overlevering verscheen de Maagd in 1392 aan twee inheemse “Guanches” die hun kudde aan het hoeden waren. Toen ze de mond van een ravijn bereikten, zagen ze dat het vee niet verder wou.

Een van de herders ging kijken wat er aan de hand was en zag een klein houten beeld van een vrouw voor de kudde liggen. De dame had een kaars in haar linkerhand en droeg een kind op haar rechterarm, terwijl de kleine jongen een gouden vogel in zijn handen hield.

Het bleek De Maagd van de Candelaria, beschermheilige van de Canarische Eilanden, te zijn.

De naam vindt zijn oorsprong in Argentinië, waar het feest de eerste keer werd gevierd in de stad Candelaria (Misiones), ontleend aan de oude jezuïetenminderheid. Het beeld werd, bij het verlaten van de kerk, daar onthaald op een massaal applaus.

Later werd de traditionele dans van torito’s en vuurwerk aan de processie toegevoegd. Een leuk weetje is dat in Guaraní, provincie van Buenos Aires, de Virgen de la Candelaria beschermheilige van de stad is.

In Copacabana – La Paz, in Bolivia in 1583, werd het beeld van de Maagd van de Candelaria de Copacabana gesneden door Francisco “Tito Yupanqui”. De Copacabana-tempel is de tweede oudste tempel in Latijns-Amerika.

Hier is de Maagd van de Candelaria beschermster van Aquile (Cochabamba), Rurrenabaque (Beni), Samaipata (Santa Cruz), Azurduy (Chuquisaca) en de gemeenschap van La Angostura in Tarija.

In de kerk van San Antonio, op het eiland Mancera in Valdivia (Chili), zijn er verslagen van de cultus van de Maagd van de Candelaria uit het jaar 1645. Het wordt vereerd in de mijnbouwsectoren in het noorden van het land.

In de Chileense stad Copiapó is een heiligdom van de Virgen de la Candelaria en in de stad Mincha, gemeente Canela, is er een tempel waar veel toewijding aan de Candelaria is en die sinds 1980 een nationaal historisch monument is.

De stad Medellín in Colombia werd oorspronkelijk gebouwd als “Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellín” en daarom verschijnt de Maagd op het schild van de stad.

Evenzo was de eerste kathedraal van het huidige aartsbisdom van Medellín de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Candelaria. Andere Colombiaanse steden hebben het ook als beschermheer.

In Puno, in het zuiden van Peru, is de Fiesta de la Candelaria een van de belangrijkste in de regio. Daar wordt het beeld van de Virgen de la Candelaria in processie genomen door de straten van de stad, begeleid door dansen en traditionele muziek.

In november 2014 verklaarde UNESCO het Feest van de Maagd van de Candelaria de Puno als immaterieel erfgoed van de mensheid.

Andere landen waar de Maagd van de Candelaria wordt gevierd zijn Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, de Verenigde Staten, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela en nog veel meer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *